Sijaiskotina toimiminen eläimelle

24.08.2020

SIJAISKOTINA KOTIA ETSIVÄLLE ELÄIMELLE- VASTUUTA JA MAHDOLLISUUKSIA

Kiinnostaako vapaaehtoisena toimiminen eläinsuojeluyhdistyksessä?

Paikalliset eläinsuojeluyhdistykset tarjoavat monenlaista vapaaehtoistyötä auttaville käsille. Eläinsuojeluyhdistykset toimivat pääosin vapaaehtoisvoimin, joten vapaaehtoisten työpanosta todella arvostetaan. 
Yksi mielenkiintoinen, antoisa, mutta myös vaativa tehtävä on toimia sijaiskotina/kotihoitajana kotia etsivälle eläimelle.

Paikallisen eläinsuojeluyhdityksesi voit löytää esim. SEY:n kotisivuilta. Myös ulkomailta koiria tuovat rescueyhdistykset (esimerkiksi Rescueyhdistys Kulkurit) käyttävät sijaiskoteja Suomessa.  

Sijaiskotina/ kotihoitajana toiminen- mitä se tarkoittaa käytännössä?


Kaikilla eläinsuojeluyhdistyksillä ei ole erillistä hoitolaa, jossa kotia etsivät eläimet majoittuvat. Tällöin yhdistyksen kotia etsivät eläimet asuvat sijaiskodeissa ennen kuin löytävät oman kodin. Sijaiskotina toimivat vapaaehtoiset, eläinrakkaat, luotettavat ja sitoutuneet perheet ja kodit.
Sijaiskoti vastaa eläimen päivittäisestä hoidosta, raportoi eläimen kuulumisia ja terveydentilaa yhdistykselle, ja tarvittaessa käyttää eläintä esimerkiksi eläinlääkärissä yhdistyksen ohjeiden mukaan. Yhdistys taas vastaa eläimen terveydenhoitokuluista, kodin etsimisestä ja antaa tarvittaessa ohjeita sijaiskodille eläimen pitoon liittyen. Sijaiskoti mahdollistaa väliaikaisen hoitopaikan kotia etsivälle eläimelle kunnes se löytää pysyvän kodin, ja onkin usein monen eläinsuojeluyhdistyksen yksi tärkeimmistä toiminnan kulmakivistä.

Jokaisella yhdistyksellä voi olla lisäksi omia käytäntöjään sijaiskotitoiminnan suhteen. Parhaiten saat ne selville olemalla yhteydessä eläinsuojeluyhdistykseen jonka sijaiskotina haluaisit toimia. Eläinsuojeluyhdistykset kertovat usein kotisivuillaan kattavasti sijaiskotina toimisesta.


Millaisia kotia etsivät eläimet ovat ja mitä odottaa?

Sijaiskotina toimiminen voi kuulostaa mukavalle ja rennolle hoitokoiran-tai kissan majoittamiselle, mutta todellisuudessa sijaiskotina toimiminen myös vaatii paljon.

Kotia etsivät eläimet ovat hyvin moninainen joukko. Eläimet saattavat olla myös vaikeista taustoista. Koirat saattavat olla arkoja, ja niillä voi esiintyä eroahdistusta tai remmirähjäystä. Populaatioista tulleet kissat taas saattavat olla alkuun todella arkoja ja luottamuksen saaminen vie aikaa. Sinulta vaaditaan ymmärrystä, iso kasa kärsivällisyyttä ja ehdottomasti hyvää eläinten käytöksen lukutaitoa. Voi olla, että joudut odottamaan useita päiviä tai jopa viikkoja, että arka kissa uskaltaa tulla näytille. Elo eläimen kanssa voi kuitenkin olla hyvinkin "normaalia" eikä kaikilla kotia etisivillä eläimillä esiinny samanlaisia haasteita.
Tehtäväsi on seurata tarkoin eläimen kuntoa ja terveydentilaa, usein myös hoitaa madotukset tai muita hoitotoimenpiteitä. Sinulta vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja yhdistyksen kanssa kommunikoitiin, ohjeiden vastaanottamiseen ja raportointiin.
Myöhemmin mahdolliset potentiaaliset kotiehdokkaat saattavat käydä tutustumassa eläimeen kotonasi.


Sijaiskotina toimiminen kuitenkin antaa todella paljon. On ihanaa huomata, miten yhteiselo eläimen kanssa edistyy, arka kissa antaa lopulta jopa rapsuttaa itseään, tai epävarma koira saa enemmän itseluottamusta. Parasta on myös tunne, kun eläin löytää vihdoin oman kodin ja olet ollut saattamassa sen kohti uutta elämää turvallisesti ja hyvässä hoidossa.
Itselläni on ollut yksi koira kotihoidossa aikaisemmin, ja tulevaisuudessa haluaisin toimia vielä sijaiskotina kun hyvä hetki taas koittaa. Tämä koira ehti olla luonani vain noin kuukauden ajan ennen kuin löysi oman kodin. Muistan aina sen päivän, kun koiran uusi perhe tuli hakemaan sen. Vaikka luopuminen on toki haikeaa, olin silti onnellinen tämän ihanan koiran löytäessä ikioman kodin. Etukäteen ei voi koskaa tietää, kuinka pitkään eläin tulee viettämään aikaa luonasi. Joskus siihen voi mennä jopa vuosia.
Onhan kuultu myös tarinoita, jossa sijaiskoti tykästyy eläimeen niin paljon, että lopulta adoptoi sen kokonaan itselleen.


Työssäni eläintenhoitajana yksi parhaita hetkiä on saada oppia tuntemaan eläin ja saavuttaa lopulta sen luottamus.
Sijaiskotina toiminen on todella opettavaista ja myös konkreettinen tapa olla mukana vapaaehtoistyössä eläinsuojeluyhdistyksessä.

Suosittelen tutustumaan sijaiskotitoimintaan mikäli sinulla on siihen resursseja ja aitoa kiinnostusta. Yhdistysten vapaaehtoiset toimijat kertovat sinulle varmasti mielellään lisätietoja.


Kirjoittanut Elina L.